Het Dwaallicht

van t.e.m.
regie: Bob Snijers
cast:

In 'Het Dwaallicht' (1946) dat vaak als zijn absolute meesterwerk beschouwd wordt, laat Willem Elsschot zijn alter ego, Frans Laarmans, het tegelijk grappige en ontroerende relaas doen over zijn zwerftocht door het nachtelijke Antwerpen in het gezelschap van drie Afghaanse matrozen die op zoek zijn naar ene Maria Van Dam.

Aanvankelijk nauwelijks geïnteresseerd in het lot van de drie 'rijstkakkers' die hem een op een stukje karton gekrabbeld adres onder de neus hebben geduwd, raakt Laarmans meer en meer geobsedeerd door de blijkbaar onvindbare vrouw.

Zo wordt de zoektocht van de vreemdelingen gaandeweg ook de zijne. Ze zal hem confronteren met zijn geheimste verlangens en dwingen tot een bezinning over zichzelf en ver het lot van de stuurloze mens in een door verschillende ideologie├źn (het christendom en de islam, om er maar twee te noemen) verscheurde wereld.

Na een eerste versie, die als onderdeel van een triptiek opgevoerd werd bij 'Theater Zuidpool' maakt Bob Snijers voor De Fluistercompagnie een nieuwe, op zichzelf staande bewerking van Elsschots pleidooi voor verdraagzaamheid.