Het dwaallicht - Dank u, heren

van t.e.m.

Precies 50 jaar geleden overleed Willem Elsschot, een van de belangrijkste auteurs uit het Nederlandse taalgebied, vooral bekend van de boeken 'Lijmen', 'Kaas', 'Het been' en 'Villa des Roses'. Naar aanleiding daarvan én tegen de achtergrond van de huldeactiviteiten die de stad Antwerpen voor hem organiseert, serveren wij u twee uitmuntende stukken om u te laten kennismaken met werk en leven van de schrijver.

In 'Het Dwaallicht' (1946), dat vaak als zijn meesterwerk wordt beschouwd, laat Willem Elsschot zijn alter ego, Frans Laarmans, het tegelijk grappige en ontroerende relaas doen over zijn zwerftocht door het nachtelijke Antwerpen in het gezelschap van drie Afghaanse matrozen die op zoek zijn naar ene Maria Van Dam. Na een eerste versie, die als onderdeel van een triptiek opgevoerd werd bij Theater Zuidpool, maakte acteur Bob Snijers drie jaar terug voor ons een nieuwe, op zichzelf staande bewerking van Elsschots pleidooi voor verdraagzaamheid. Dit seizoen herhaalt hij dit kleinood.

'Dank u, heren' toont de mens achter de mythe Elsschot: dichter, romancier, bourgeois en bohémien, Antwerpenaar. Op vraag van het Willem Elsschot Genootschap schreef Erik Vlaminck het verhaal van Elsschots vrouwen. Het werden vijf afzonderlijke en korte monologen. Actrice Guusje van Tilborgh geeft gestalte aan de vijf vrouwen, die een belangrijke rol speelde in het leven van de schrijver. Ze brengt deze vijf fascinerende dames tot leven, die er ieder hun stemming, gevoelens en overtuigingen op nahouden. 'Dank u, heren' is theater zoals dat zijn moet: eerlijk, recht voor de raap en authentiek met humor.