Anatol !

Wanneer:

Arthur Schnitzler doorgrondt in deze intelligente, vaak pijnlijke komedie feilloos de mens en zijn hunkering naar liefde.

 

Anatol is op zoek naar dé vrouw. Die van zijn dromen. Die van zijn leven. De ware, als het ware. Om haar te vinden, probeert Anatol de ene vrouw na de andere uit. Soms probeert hij er meerdere tegelijk. Hij verovert harten aan de lopende band en breekt ze nadien met sprekend gemak, als blijkt dat de dames in kwestie niet aan zijn hoge eisen voldoen. Hij krijgt - dat heet rechtvaardig - ook regelmatig zelf het deksel op de neus. De wereld van de liefde is voor hem een mijnenveld en het spel wordt genadeloos hard gespeeld. Toch stort Anatol zich telkens vol overgave in nieuwe amoureuze avonturen.

 

Aan het einde van de negentiende eeuw schreef de Oostenrijkse toneelauteur Arthur Schnitzler met 'ANATOL' een rake zedenschets die na meer dan honderd jaar nog niets aan kracht heeft ingeboet. In de zeven lichtvoetige eenakters die samen het stuk vormen, legt Schnitzler de ziel bloot van de moderne mens. Die ziet door de bomen het bos niet meer. Alles kan, alles mag, er zijn zoveel mogelijkheden dat het hem verlamt. Elke keuze betekent ook een veelvoud van verlies en dus kiest de mens niet. Of hij kiest om de haverklap wat anders: hij zapt er duchtig op los, want hij heeft voortdurend het gevoel dat hij iets mist. De geniale Schnitzler weet deze scherpe psychologische analyse meesterlijk te verpakken in een luchtige, sprankelende komedie die HET WORM met verve op de scène brengt.

 

 

vormgeving: Inge Appermont

kostuum: Plastique-magique

affichefoto: Saskia Vanderstichele

web: www.hetworm.be