Kartonnen Dozen

Wanneer:
van: Tom Lanoye

Kartonnen Dozen - TOM LANOYE

Bewerking & spel: Steven De Lelie

"Dit is het verhaal van een banale liefde en haar verterende kracht. Zij overviel mij aan het begin van de jaren zeventig in het onooglijke provincienestje P. Zij had als voorwerp: hij die ik pas sinds drie jaar een alledaagse knul kan noemen, maar die ik daarvoor jarenlang in het diepste geheim benoemde met alle namen die de wereld ooit heeft verzonnen voor alles wat onbereikbaar is en fel betracht, wat uitdaagt en verscheurt, schoon is en halfzacht. Zijn ware naam was Z."

Zo begint de succesroman van Tom Lanoye, het openhartige, humoristische verhaal van een puber die "besmet wordt met de koningin der infecties", de liefde. De monoloog 'Kartonnen Dozen' is gebaseerd op de gelijknamige roman, die verscheen in 1991 en een autobiografische terugblik is op de jeugd van schrijver Tom Lanoye. Zijn jeugdjaren en de ontwikkeling van zijn homoseksualiteit komen uitgebreid aan bod. Op de studeerkamer van het hoofdpersonage staan een aantal dozen die de archieven van zijn leven bevatten; een doos voor elke periode, met alle goede en slechte herinneringen. Aan de hand van deze dozen vertelt de auteur, op anekdotische wijze, het verhaal van zijn jeugd.

"Gespeeld met gevoeligheid en souplesse, om met ontroering naar te luisteren en te kijken. (...) Literatuur is hier tegelijk ook fun en onderhoudend. (…) Absoluut gaan kijken." (Radio 2)

"We kunnen ons helemaal vinden in wat Lanoye zelf zei over de toneelbewerking van zijn tekst. Een lieve, verzorgde, onpretentieuze voorstelling." (De Morgen)