personen

Arthur Miller

één van de belangrijkste Amerikaanse toneelschrijvers van de twintigste eeuw, werd geboren in 1915 in New York City. Door de economische crisis van 1930 ging het textielbedrijf van zijn vader failliet.

Net als Dickens en Ibsen leerde hij uit het financiële debacle van zijn vader dat het noodlot kan toeslaan zonder waarschuwing en dat het vernislaagje dat men 'beschaving' noemt gevaarlijk dun kan zijn.

Hij brak door met All my Sons (Al mijn zonen), dat uitgeroepen werd tot het beste stuk van 1947. Met Death of a Salesman (Dood van een handelsreiziger - 1949) schreef hij zijn meest beklijvende stuk. De typische Millerstijl, waarin hij traditioneel sociaal realisme mengt met een meer experimentele structuur die getypeerd wordt door tijdssprongen, kwam hierin voor het eerst naar voren. Het leverde hem meteen een Pultizerprijs op.

Zijn belangrijkste politieke stuk was The Crucible (Heksenjacht - 1953), een relaas over de waargebeurde processen van de heksen van Salem. De inhoud van dit stuk was toen zeer controversieel, omwille van de duidelijke verwijzingen naar de communistenjacht van McCarthy in het Amerika van de jaren '50. Miller werd zelf opgeroepen om te getuigen maar weigerde namen te noemen van mensen die verdacht werden van communistische sympathieën. Hij werd daarvoor veroordeeld, maar later in beroep vrijgesproken. Door deze principiële houding bekoelde zijn jarenlange vriendschap met Elia Kazan, die wel collega's aangaf.

The Crucible werd verfilmd met Daniel Day-Lewis en Winona Ryder in de hoofdrollen. Miller zelf werkte het scenario uit.

Na een jarenlange affaire trad Miller in 1956 tot ieders verrassing in het huwelijk met Marilyn Monroe. Van zijn hand was het scenario voor haar laatste film, The Misfits uit 1961. In datzelfde jaar, een jaar voor de zelfmoord van Monroe, scheidde dit beroemde paar.

Zijn oeuvre bleef gestaag groeien tot hij op 10 februari 2005 op 89-jarige leeftijd overleed.

Producties