personen

Derek Benfield

werd geboren op 11 maart 1926 in Bradford, Yorkshire, als zoon van een journalist. Zoals zo veel acteurs werd hij door de toneelmicrobe aangestoken in het amateur-theater en besloot naar de befaamde Royal Academy of Dramatic Art in Londen te gaan. Daar studeerde hij met brio af en verwierf er zelfs De Gertrude Lawrence Award voor zijn vertolking in Terence Rattigans French without tears. Het was het begin van een gevulde carrière als toneelacteur die hem via diverse repertoiretheaters tot in de Londense Westend voerde. Maar ook op televisiegebied liet hij zich niet onbetuigd: tussen 1961 en 1969 speelde hij in het legendarische Coronation Street  en werd in de seventies pas echt een bekend gezicht  na zijn optreden als Frank Skinner in de cultserie Timeslip en als  Bill Riley in The Brothers.  Ook aan prestigieuze televisiespelen als War and Peace, The Apple Cart en Great Expectations verleende hij zijn medewerking.

Vanaf zijn twintigste was hij ook beginnen schrijven:hij debuteerde met  The Young in Heart en er zou nog een lange reeks van hoofdzakelijk komedies volgen:  Caught on the Hop (De deur staat open), Touch and Go, Fish out of Water (Vis op het droge), Funny Business, Second Time Around  die over heel de wereld vaak gespeeld werden en worden.

Met De Afrekening (Unfinished Business, 2005) schreef hij een thriller die, zoals het hoort, de spanning tot de laatste repliek gaande houdt. Hoewel opgebouwd als een klassieke krimi, overstijgt hij echter het genre  vanwege zijn tragische ondertoon.  De mens ontsnapt, hoezeer hij ook zijn best doet niet aan zijn verleden en moet vaststellen hoe broos roem en succes wel zijn.

Een ander thema dat in deze enscenering  extra nadruk krijgt  is de in deze tijd overal aanwezige angst voor het ongewone, het vreemde, dat een bedreiging lijkt te vormen voor wat men verworven heeft  en de mens  soms tot bizarre daden drijft.   

Producties