personen

Frank Marcus

werd in 1928 geboren in een joodse familie in Breslau. In 1939 belandde de familie als vluchtelingen in Engeland. Zijn carrière als acteur en schrijver begon in de International Theatre Group en het Unity Theatre. Zijn stukken kwamen tot stand in nauwe samenwerking met zijn echtgenote, de actrice Jacqueline Sylvester. Een echt groots oeuvre kan hij niet op zijn archief schrijven, maar The Killing of Sister George (1965) werd een groot succes. Het stuk werd later verfilmd met Beryl Reed en Susannah York in de hoofdrollen.

Zijn voornaamste verdienste lag in zijn werk als theatercriticus voor The Sunday Telegraph van 1968 tot 1978. Na een jarenlange strijd tegen de ziekte van Parkinson overleed hij op 5 augustus 1996 in Londen.

Frank Marcus was een gedroomde auteur voor actrices. In tegenstelling tot de meeste van zijn collega's schreef hij stukken met sterke vrouwelijke rollen. Toch kan hij geen feminist genoemd worden. De 'positie van de vrouw in de maatschappij' interesseerde hem niet bepaald. Hij was wel geboeid door vrouwen met een opleiding, die de bovenhand krijgen en deze ook houden. Als hij twee 'dames' laat samenwonen komt het tot explosieve situaties.

Producties