personen

Haye van der Heyden

(° 20 februari 1957)

Als student Nederlandse taal-en letterkunde toonde Haye van de Heyden reeds zijn belangstelling voor toneel. Dit belette niet dat hij aanvankelijk aan de slag ging in de wereld van het cabaret. Samen met Erik Brey stond hij aan de wieg van het gezelschap Purper. Na vijf jaar hield hij dit voor bekeken en richtte hij zich op satirische radio- en televisieprogramma's zoals Binnenlandse Zaken en Laat maar zitten met o.a. John Kraaijkamp sr. 

Later ging hij zich meer bezighouden met het schrijven van toneelstukken en televisieseries, die ook in Vlaanderen populair waren. Hij schreef bij voorbeeld In de Vlaamse pot, Diamant, Kees& Co, Kinderen geen bezwaar en Baantjer (dat laatste onder het pseudoniem Pieke Daalders). 

Zijn toneelwerk bleef niet onopgemerkt, zo kreeg hij verscheidene onderscheidingen zoals de Visser-Neerlandiaprijs voor Drie jongens, drie meisjes in 1980, in 1989 voor Jaloezieën en in 2002 voor het stuk Gouwe Handjes. 

Naast televisiewerk profileert Haye van de Heyden zich ook als schrijver van romans en kinderboeken. Hij schreef ruim twintig toneelstukken voor prominente theaterfiguren zoals Anne Wil Blankers, Piet Römer, John Kraaijkamp, Josine van Dalsum e.a.

Van de Heyden heeft een eigen comedygezelschap Mussen & Zwanen, waarvoor hij dikwijls zijn eigen stukken regisseert.

Producties