personen

Jan Verbist

volgde na zijn studies binnenhuisarchitectuur  toneelklas bij Nand Buyl, regieopleiding aan het RITCS te Brussel en behaalde  de eerste prijs Toneelspeelkunst aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Later volgde hij in Berlijn nog regieseminaries van ASSITEJ (Internationale Vereinigung des Theaters für Kinder- und Jugendliche). 

Sinds 1964 was Jan Verbist als acteur vast verbonden aan het Koninklijk Jeugdtheater (nu "Het Paleis") te Antwerpen, en sinds 1972 als regisseur. Zowat 60 producties regisseerde hij er, waaronder ook heel wat grote en kleine musicals zoals 'Schatteneiland', 'En nu naar bed!' en 'DeMan van Koekebrood'. Daarnaast deed hij nog talrijke gastregies in binnen- en buitenland. Zo werkte hij o.a. voor het "Fakkelteater"," Meirteater", "Reizend Volkstheater", "Echt Antwaarps Theater", "KVS-Brussel"," KNS-Antwerpen" en "NTG-Gent". In Berlijn was hij actief in het "Theater im Palast", het "Theater der Freundschaft" en het "Carrouseltheater". In Dresden in het "Theater Junge Generation".

Bij het "Koninklijk Ballet van Vlaanderen" regisseerde hij de musical The Hired Man en The Party's Over'.

In de televisiewereld werkte hij als regisseur mee aan Drie Mannen onder één Dak, Bompa, Chez Bompa Lawijt, Nonkel  Jef en  Lili en Marleen. Bij "Studio 100" nam hij de regie van de Plopshows en enkele Samson en Gert Kerstshows voor zijn rekening, evenals van de musicals Assepoester en Pinokkio.

Hij regisseerde bij talloze amateurverenigingen in Antwerpen, Hasselt, Diest, Turnhout, Strombeek…

Maar vooral in Lier, waar hij mee aan de wieg stond van Toneellabo "Arlecchino" en recent ook intensief betrokken was bij de oprichting van het nieuwe Mini-theater "Spaanse Poort.

Producties