personen

John Pielmeier

Geboren in 1949 in Altoona, Pennsylvania, geniet Pielmeier zijn eerste onderwijs in plaatselijke parochiescholen vooraleer hij zich op een katholieke universiteit registreert in de late jaren '60. Hij haalt daar het diploma voordracht en drama, hoewel hij pas "erg langzaam verliefd werd op het theater." Het duurde echter niet lang of die liefde bracht hem naar de podia van de regionale theaters doorheen het ganse land. Pielmeier, zelf een gezworen afvallige van de Katholieke Kerk, schrijft met 'Agnes van God'(1979) zijn grootste succes. Later bewerkte hij dit stuk voor het witte doek, met niemand minder dan Jane Fonda, Anne Bancroft en Meg Tilley. 

In drie eenakters, geschreven in de vroege jaren '80 en verzameld onder de titel 'Haunted lives', gebruikt hij macabere elementen van de typische 'gothic' stijl zoals geweld en moord in natuurlijke omgevingen. 

De toneelschrijver keert terug naar het thriller-genre in de late jaren '90 met 'Voices in the Dark'. Het stuk dat handelt over een therapeut die bedreigd wordt in de isoleercel. 'Sleight of Hand' gaat dan weer over een moordende goochelaar. Daarvoor echter, schreef Pielmeier zijn belangrijkste stuk na 'Agnes van God':'The Boys of Winter' dat opende op Broadway in 1985. Het stuk werd ge├»nspireerd op de betrokkenheid van een luitenant bij het My Lai bloedbad van 1968 in Vietnam. Vandaag woont en werkt de auteur in New York. 

Producties