personen

Martin Sherman

werd geboren op 22 december 1938, in Philadelphia, Pennsylvania. Hij was het enig kind van Russische joodse immigranten. Hij groeide op in Camden, New Jersey.

Op zesjarige leeftijd zag hij zijn eerste theaterproductie en toen hij twaalf was kreeg hij de kans om de legendarische Alfred Lunt en Lynn Fontanne aan het werk te zien. Zijn interesse was definitief gewekt en hij werd lid van een kindertheatergroep die met een versie van Sneeuwwitje door Pennsylvania toerde. Zijn interesse in het theater werd nog groter door de regelmatige theaterbezoeken in Philadelphia en New York.

Hoewel hij school haatte, ging Sherman naar de universiteit van Boston en haalde de graad van Bachelor in Fine Arts in 1960. Tijdens zijn studietijd realiseerde Sherman zich dat zijn roeping niet in het acteren lag maar in het schrijven van toneelstukken. Hij sloot zich aan bij de Actors Studio voor verdere studie.

Het eerste toneelstuk van Sherman ging in 1963 in première. Al gauw volgden een hele resem andere. De bekendste hieronder: Things Went Badly in Westphalia (1970), opgenomen in The Best Short Plays (1970), Passing By (1974), later opgenomen in een verzameling toneelstukken met homoseksualiteit als centraal thema: Gay Plays 1(1984); and Cracks (1974), opgenomen in een tweede verzamelwerk: Gay Plays 2 (1986). BENT schreef hij in 1978 en leverde, zoals eerder vermeld in de inleiding, nominaties op voor zowel de Pulitzer Price als de Tony Awards.

Hij ontving verscheidene prijzen waaronder de National Endowment for the Arts fellowship in 1980 en de Rockefeller fellowship in 1985. Met Rose werd hij in 2000 genomineerd voor de Laurence Olivier Award voor beste nieuw toneelstuk.

Na BENT schreef Sherman slechts vijf toneelwerken die ook daadwerkelijk uitmondden in een theaterproductie. Hij begon meer voor televisie en film te schrijven, onder andere voor BBC en CBS. Zijn bekendste verfilmingen zijn Alive and Kicking (1997), een verhaal over een danser met AIDS en de filmversie van BENT. Verder schreef hij ook de tekst voor de musical The Boy from Oz, gebaseerd op het leven van Peter Allen. Hiervoor werd hij een tweede maal genomineerd voor een Tony Award.

Sherman ziet zichzelf als toneelschrijver én scenarioschrijver.

Martin Sherman, zelf homoseksueel, woont sinds 1980 in Londen.

Producties