personen

Walter van den Broeck

werd op 28 maart 1941 geboren in de Olense cité naast de koperfabriek, waar zijn vader werkte. In 1961 studeert hij af als regent Nederlands-Geschiedenis aan de Rijksnormaalschool van Lier. In 1965 trouwt hij en in 1967 verhuist hij met zijn gezin naar Turnhout. Hij wordt gedurende 5 jaar hoofdredacteur van het weekblad "Turnhout Express". Sinds 1987 is hij fulltime schrijver. 

Zijn debuut, de roman "De Troonopvolger", gaf hij in 1967 uit in eigen beheer, maar zijn talent werd weldra onderkend en sindsdien publiceerde hij twintig jaar lang bij uitgeverij Manteau, waar hij meteen collega werd van alle andere grote namen in de Vlaamse literatuur. Een typisch kenmerk van Walter van den Broeck is, dat hij de gewone man met zijn doordeweekse problemen op de planken zet. Hij slaagt er steeds in problemen van werkmensen boeiend weer te geven en die toch tegelijk met veel geestigheid tot leven te brengen. 

Hij schreef eerst een aantal autobiografisch getinte romans. Hij verwierf faam met zijn geëngageerde stuk "Groenten uit Balen" (1972). Zijn grote doorbraak kwam met "Brief aan Boudewijn" (roman, 1980) , waarin hij de toenmalige koning Boudewijn een rondleiding geeft in zijn eigen huis, leven en omgeving, met de bedoeling de koning een beeld te schetsen van Vlaanderen en meer bepaald het leven van de gewone man in de Kempen. Deze roman werd later bewerkt tot het succesvolle stuk "De Tuinman van de Koning" , dat door wijlen Luc Philips met verve op de planken werd gebracht in heel Vlaanderen. Walter van den Broeck won o.a. de Staatsprijs voor Toneel in 1982, de Henriëtte Roland Holst-prijs en de Staatsprijs voor proza in 1993. 

Walter van den Broeck heeft heel wat geschreven, een kleine greep uit zijn toneelwerk : 1972 Groenten uit Balen,1973 De Rekening van het Kind,1979 Tot Nut van 't Algemeen, 1980 Au Bouillon Belge, 1986 De Tuinman van de Koning, 2009 Getelde dagen. 

Dit lijstje is zeker niet volledig, hij schreef om en bij de twintig romans, en zelfs een kinderboek.

Producties